Provencaalse groenten omelet

Omeletten zijn relatief simpel om te maken maar wanneer je er creatief mee omspringt ogen ze prachtig op het bord en kunnen ze wonderlijke smaakcombinaties bevatten. Wij serveren dit soms als brunch en soms als snelle snack. Steevast krijgen we de vraag wanneer we nog eens zo’n omelet maken.

WP_20150320_20_38_03_ProWP_20150320_20_40_19_Pro

Wat heb je nodig:
– Een pan met tefal-laag en deksel (of alumiumfolie)
– Een vork

Ingredienten (voor 2 personen):
– 4 eieren
– een eetlepel room
– gemalen kaas
– spek
– 1 sjalot
– enkele tomaten
– een kopje erwtjes
– 2 teentjes look
– peterselie

Hoe doe je het:
– Verhit wat olijfolie met een klontje boter in je pan en laat smelten.
– Hak de sjalot fijn en fruit ze even in de pan.
– Voeg het spek toe zodra de sjalot begint te kleuren. Door het zout in het spek zal het verkleuringsproces stoppen.
– Zet het vuur zachter, voeg de tomaten, de erwten en de look toe en laat even inkoken.
– Kluts de eieren met de room en de kaas, zet het vuur nu zo laag mogelijk, voeg het mengsel toe en dek het af.
– Laat het omelet zachtjes garen en prik af en toe wat gaatjes tot op de bodem opdat de warmte zich mooi kan verdelen.
– Roer het omelet niet om. We koken immers niet voor de hond!
– Het omelet is klaar wanneer de bovenkant mooi gestold is.
– Voeg peper, zout en eventuele andere kruiden toe.
– Werk af met een toefje peterselie.

Tips:
– Het oog wilt ook wat. Zorg dus voor kleuren in je gerecht. Wij combineerden het geel van de eieren met het rood van de tomaten en groen van erwtjes en peterselie.
– Wanneer je het omelet goed afdekt, zal het gaan rijzen zoals een souflé. Dat verhoogt je “waaauw-effect” enorm.
– In plaats van gewoon peper en zout gebruiken wij graag Sundry tomato garlic salt, een halve chilipeper of Provençaalse kruiden.
– Serveer met grof gesneden bruin brood.

Wat je er nog meer mee kan:
Variëren! En naar hartelust. Eigenlijk is dit gerecht ook prima geschikt om kliekjes op te werken en er een onuitwisbare indruk mee achter te laten. Gebruik daarom ham in plaats van spek, paprika’s in plaats van tomaten, boontjes in plaats van erwtjes of aardappelen om het een tortilla-effect te geven.

Plaats een reactie